Thailand, militärkupp och ISP.

För någon vecka sedan blev det en nyhet att finansminister Borg inte tänkte semestra i Thailand. Detta eftersom UD sagt att det var olämpligt att svenska statsråd besöker Thailand efter militärkuppen i september. En bra förklaring av kuppen kan läsas här i en text av Anders Engvall.

Gällande svensk vapenexport ger kuppen två frågor.

  1. Användes svensktillverkade vapen under kuppen?
  2. Skickar vi vapen till den nya diktaturen?

 

På fråga ett kan det tyckas lätt att svara nej, eftersom inga rapporteras ha mördats under kuppen. Så lätt är det förstås inte eftersom ett vapen kan användas genom hot utan att någon skjuts. Sverige har exporterat en hel del till Thailand de senaste åren men om de användes av de aktiva förbanden är något att titta närmare på.

Fråga 2 borde vara enklare att besvara, och är säkert det för de som sitter i Exportkontrollrådet. Men av någon anledning så uppdateras inte den mest naturliga informationskällan,  ISPs hemsida med månadsstatistik. Ända sen den nya regeringen tillträdde har den inte uppdaterats. Varför?

Under 2006 har ISP godkänt många exportärenden till Thailand. Det har varit ur kategorierna ÖK22, ÖK23, ÖK24, ÖK25 och ÖK35. Alltså kanoner eller delar till kanoner, övningsmaterial av olika typer samt spaningsutrustning. Allt detta är till och med augusti, men hur är det efter kuppen?

Det ska förstås nämnas att Thailand var ett krigförande land fram till hösten 2004 då de drog ur sina trupper från det illegala kriget i Irak. Man kanske även ska nämna gränsstriderna med Burma, spänningarna med Laos och religiösa oroligheterna i södra Thailand. Och att det därför bröt mot svensk lag redan innan kuppen att exportera vapen dit!

Sveriges ambassadör i Thailand  Jonas Hafström,  verkar förövrigt vara en riktig mupp som inte verkar tycka att militärkupper är så mycket att bry sig om. Att det är bra om vi åker dit på semester. Tänk er en militärkupp här hemma mot Reinfeldt som omvärlden tycker är helt ok eftersom Kungen och Silvia tycker att det är bäst för stabiliteten med tanke på protesterna mot nedskärningarna i a-kassan....