Varför bry sig om vapenexporten?

Grunden till att vapenexporten är en så viktig fråga är förstås att vapen används i krig. Av detta följer bland annat att länder normalt inte säljer vapen till sina fiender. Inget land vill att deras fina vapen ska användas mot dem själva. Detta ger i förlängningen att vapenförsäljning ses som ett tydligt diplomatiskt tecken på hur länder ser på varandra. Jag kan ta ett exempel:

Indonesien invaderade den 7 december 1975
Östtimor och slaktade under åren som följde runt 200 000 människor. Eftersom det är kontroversiellt att invadera ett annat land, :)  så tittade sig den Indonesiska regimen sig över axeln för att se vad deras mäktiga allierade USA tyckte om det. Svaret var att USA, som var rädda att kommunismen skulle sprida sig, ökade sin vapenexport till Indonesien. Alltså fortsatte Indonesien att ockupera Östtimor ända till Suhartoregimen under Clinton miste sitt amerikanska stöd och störtares. Lyssna gärna på när Noam Chomsky pratar om Östtimor, här.

Vapenexport är starkare än ord! När diplomater talar låter de som de vördar och högaktar  varandra hur de än känner för varandra, de kan ge varandra garantier och pratar mycket ****. Men när länder faktisk säljer vapen är det en mycket stark signal.

Så när vi säljer avancerade eldledningssystem till Saudiarabien är det ett direkt stöd till denna regim, vi godkänner att de använder tortyr.


Och när vi säljer flygplan till Pakistan säger vi att vi tycker det är ok att de har en diktator som störtat det demokratiska systemet, att de har skaffat kärnvapen i strid med ickespridningsavtalet och att det inte gör något att de stöder grupper som utför terrorism i Indien.


FN-rapport om vapenembargot i Somalia

Läste FN-rapporten från gruppen som  bevakar vapenembargot i Somalia idag, här. Riktigt intressant läsning, mycket mera spännande än man kan tänka sig.  Rapporten radar upp specifika händelser där olika länder skickat vapen till olika grupper i Somalia, mest till ICU och TFG. I slutet av rapporten så har de lagt till svaren från de olika länderna:

 "Eritrea rejects the alleged arms embargo violations mentioned in the letter and it is regrettable that such misinformation continues to spread around with the clear objective of tinting the image of Eritrea... etc. " Kul att de ljuger så rakt upp och ner, andra länder vägrar helt enkelt att svara.

Av någon anledning så tycker de som skrivit rapporten att det är extra graverande att det importerats luftvärnsrobotar. De är dock av typen SA-7 GRAIL vilka började tillverkas 1968.... men de kanske kan användas till att skjuta ner apache-helikoptrar från nära håll, (som i rassefilmen "Black Hawk down").


143500-13                                               143500-14
Djibouti, Egypten, Etiopien, Iran, Libyen, Saudiarabien och Syrien ger till ICU medan Eritrea, Uganda och Yemen ger till TFG och deras allierade.

Så den här gången klarar Sverige sig. :) Rapporten nämner bara Sverige är när de talar om att en hel del pengar kommer från exilsomalier runt om i världen och att en krigsherre var gripen men släptes i Sverige för ett tag sen.

Debattartikel i Svd Brännpunkt 19 november 2006

 

143500-9143500-10143500-11143500-5143500-12
Diakonia,  Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Svenska Amnesty, Svenska Röda Korset och  Kristna Fredsrörelsen skrev den 19 november en gemensam debattartikel i SvD brännpunkt.

 

Bra artickel i stort, men de kunde gett lite exempel på länder vi inte ska exportera till, som Pakistan och Saudiarbien.


Exporten till Saudiarabien

Under juni i år så beviljades tillstånd att sälja krigsmateriel till Saudiarabien. Se ISP:s månadsrapportering för juni. Det var i kategorierna KS5, ÖK21 och ÖK25. alltså "Eldledningsutrusning", "Finkalibriga eldrörsvapen delar mm", och "Spanings och mätutrusningar".


Detta är troligen en följd av Leni Björklunds idiotiska samarbetsavtal med Saudierna, se det här

Kategorier av krigsmateriel

143500-3

Intervju med Majléne Westerlund Panke

Uppdrag gransknings utförde en intervju med Majléne Westerlund Panke, den är riktigt bra, jag börjar förstå lite hur det går till när de skiter i de demokratiskt fattade besluten och godkänner vapenförsäljning till diktaturer och krigförande länder.

I intervjun berättar Majléne Westerlund Panke om att hon och de andra i Exportkontrollrådet (EKR) tycker lagen är föråldrad och att de därför inte längre följer den. De har nog inte följt den någonsin, men nu när våra vapenbröder runt om i världen håller på och dödar i Irak blir det svårt att hålla på med snacket om att vi inte exporterar till krigförande länder. Hon har ju visserligen rätt i att riksdagen gång efter gång har godkänt EKR:s rapport om vapenexporten och därigenom sanktionerat deras lagbrott. MEN det hon och de andra i EKR gör  jävligt odemokratisk, eftersom svenska folkets åsikter om vapenexport inte kommer fram genom deras sätt att agera. Det är blir omöjligt för oss att demokratiskt ändra på deras agerande när de inte ens följer de lagar vi stiftar!


Man undrar ju lite varför de är så kåta på att Sverige ska ha högteknologiska vapen, ingen kommer anfalla oss i alla fall inte de närmaste 50 åren. Vi behöver inte dem, eller vi behöver ha bra vapen när Svenskar är på FN-uppdrag. Men då får vi väl skippa att åka på FN uppdrag OM vi mot förmodan skulle få problem med att köpa vapen av USA och de andra i EU.

 

Hur som helst är Majléne Westerlund Panke helt klart en av dem som är skyldig till att vi har denna skamliga krigsmaterielexport! Hon borde åka i fängelse.


Intervju med Andreas Ekman

Uppdrag gransknings intervju med Andreas Ekman är underbar. Den stackas mannen sitter först och låtsas att han följer Svensk lag och EU:s "code of conduct" när han godkänner vapenexporten. Sen står det klart att han och Exportkontrollrådet skiter totalt i dem.


Samt, att han inte fattat att han SKA lämna ärendena till regeringen när det är kontroversiellt. Han SKA göra det, för då måste regeringen fatta beslutet. Och då kan KU anmälningarna hagla in och straffa dem när de så tydligt bryter mot lagen.

 

Se intervjun här.

 

Hur som helst är det är alltså till stor del denna mupp som är ansvarig för att svärta ner Sveriges anseende genom att tillåta krigsmaterielexport till skitländer som Saudiarabien och Pakistan.

Andreas Ekman ser förresten väldigt annorlunda ut än han gör på ISPs hemsida, udda.Dokumentärer om svensk vapenexport

Uppdrag gransknings Vapenbröder.

"Sverige ska egentligen inte sälja vapen till nationer som deltar i krig.
Ändå sker det - gång efter gång. Bara till länderna som invaderade Irak har svenska vapen för sex miljarder kronor sålts sedan kriget inleddes."

Dokumentären berättar att svenska vapen finns i Irak och att Sverige och de stater som i strid med folkrätten gick in i Irak är vapenbröder. Man undrar förstås hur många som dödats av vapen gjorda i Sverige. Enligt en undersökning som publicerats i The Lancet har runt 500 000 personer dött i Irak på grund av invasionen. Om 1 ‰ av det är från svenska vapen så är det 500 personer. Mycket blod, mycket pengar.

 

Faktums Svensk vapenexport - framgångssagan det talas tyst om


Sedan terrordåden i USA den 11 september 2001 har den svenska vapenexporten mer än fördubblats, och den motsvarar idag 8,6 miljarder kronor. Vilket gör Sverige till det land som exporterar mest krigsmateriel per person i världen!

 Exportkontrollrådet (EKR)

Även om det är ISP som sköter det dagliga godkännandet så har de en politiskt tillsatt kontrollgrupp Exportkontrollrådet (EKR), som går igenom alla besvärliga fall och drar upp riktlinjer för hur generaldirektören för ISP ska agera. I Exportkontrollrådet (EKR) satt under våren 2006:
  • Lars Johansson (s)
  • Sören Lekberg (s)
  • Majléne Westerlund Panke (s)
  • Karin Falkmer (m)
  • Göran Lennmarker (m)
  • Lennart Rohdin (fp)
  • Åke Carnerö (kd)
  • Peter Pedersen (v)
  • Åsa Torstensson (c)
  • Lars Ångström (mp)
Nu undrar man ju om alla dessa är lika onda eller om de finns de som faktiskt försökte stå upp mot den förda politiken. Jag kanske ska maila och fråga. Lars Ångström borde visserligen ha sagt nej till det mesta.

Att hitta i röran, hur fungerar det.

Vem är det som är ansvarig för att Sverige gör bort sig så totalt?

Det är den första frågan som jag vill svara på. Vapenexporten de senaste åren har varit skamlig, med SAABs Pakistanaffär som dess mest klart lysande varinfekterade äckliga finne. Men vem har då ansvaret, ja tydligen är det  ISP,  Inspektionen för strategiska produkter, som sköter den dagliga godkännandet.
På isp är det Andreas Ekman som skriver under tillstånden. Så vid hans fötter ligger nog några lik.

ISPs generaldirektör Andreas Ekman.

Man kan läsa om hans syn på Svensk vapenexport
här.

Vem är ansvarig för svensk vapenexport?

På ISPs hemsida kan man fortfarande läsa att regeringen inte har beslutat om vilken minister som kommer vara ytterst ansvarig för svensk vapenexport. Undrar om det bara är ISP som är sega med att få ut informationen eller om regeringen faktiskt inte har bestämt sig än. Kanske ingen som är dum nog att villja förstöra sin politiska karriär med att vara ansvarig för denna fråga?

 
Det är antagligen handelsminister Sten Tolgfors, men det skulle ju vara skönt om de var lite tydligare.

 
ISP:s hemsida:

Det är ännu inte beslutat vilken minister inom den nya regeringen som kommer att ha ansvar för dessa frågor. Ansvarig enhet inom Regeringskansliet är
Utrikeddepartimentes enhet för nedrustning och icke-spridning (UD-NIS)


Testpost

Testar hur det fungerar.

Om du har några kommentarer på vad jag skriver så skriv en kommentar. Jag kommer garanterat läsa den.

Jag har placerat min blogg i
uppsala  på bloggkartan.se