Nordic Battle Group

Jag har en stor respekt för att de som väljer att riskera sina liv för att hjälpa människor i nöd. De som ställer upp för Nordic Battle Group gör just det. Om stridsgruppen används för att under FN-flagg hjälpa till att lösa konflikter är det ett hedervärt uppdrag. Från våran sida, samhällets sida ligger ansvaret på att noggrant välja vart soldaterna skickas och se till att de har alla de resurser som behövs. Uppdrag granskning gjorde ett hedervärt reportage som både informerade svenskarna om Nordic Battle Groups uppdrag och satte tryck på försvaret att ha de personalvårdande resurser som kommer behövas när soldaterna återvänder från sina uppdrag.

Sydsvenskan visar försvarets grafik om Nordic Battle Group. Jag reagerade lite på ikonen för Civilt-militärt samarbete. Är det inte lite väl kolonial? Skulle det inte vara bättre om de civila beskrivs om mer jämbördiga parter. För vad jag förstått handlar Civilt-militärt samarbete för t.ex. den Svenska gruppen i Afganistan om att åka runt och tala med poliser, byhövdingar och andra i det område där svenskarna agerar.
image77

Jag noterar även att JAS 39 Gripen kommer att användas till luftunderstöd. Egentligen inget konstigt, men man kan se framför sig hur Marcus och de andra av SAAB´s ledare dreglar för möjligheten att få visa upp hur bra Gripen är på att spränga saker.
image78

Le marchand de la mort est mort

Den nyblivna fredspristagaren Al Gore talade om denna rubrik i sitt tacktal för Nobelpriset. Le marchand de la mort est mort var rubriken på en dödsruna i en tidning från 1888 Dödsrunan beskrev felaktigt Alfred Nobel död. Enligt Gore var det när Nobel fick reda på vad som stod i hans egen dödsruna, där han beskrevs som en "handelsresande i död", som han beslöt sig för att ändra hur han skulle bli ihågkommen.


Svd TIME Hemsidan nobelprize.org verkar inte beskriva denna händelse över huvud taget.

SAAB säljer Arthur och Bill till okänt land

image76image75

DI rapporterar att SAAB fått en ny miljardorder. SAAB vägrar dock uppge vem de tänker sälja till. DI spekulerar att det är till Sydkorea, andra att det är USA, men vem vet?

Anna Ek ny ordförande för Svenska Freds

image74

Anna Ek blev nyss ny ordförande för Svenska Freds. Hon intervjuas i e24.

Bofors säljer vapen till svartlistat Venezuela

image73

Bofors fortsätter sälja vapen till Venezuela även fast USA försöker isolera landet. e24, DI. Sveriges vapenexportpolitik har under de senaste åren till stora delar följt USA:s vilja. Vi har exporterat till amerikas allierade, som Pakistan och Saudiarabien, även fast dessa länder är bland de sämsta i världen. Kanske är detta en följd av Leni Björklunds avtal med Donald Rumsfeldt om försvarsindustrisamarbete.

Jag ser inte Chavez som någon diktator, delvis för att han nyss förlorade en folkomröstning och verkar följa resultatet. Amerikanerna vill förstås säkra sina oljetillgångar och en stor del av den olja som USA importerar kommer från Venezuela. De har försökt få bort Chavez med en kupp och extraval, men det har inte lyckats.

Sälvklart tycker jag ändå att SAAB/Bofors bör avbryta sin export till Venezuela. Det är inte ett stabilt land och det styrs av en konfliktsökande ledare. Det är visserligen viktigare är att stoppa exporten till diktaturer som Pakistan, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman och militärdiktaturens Thailand, men det finns en risk att SAAB:s vapen kommer användas offensivt om exporten fortsätter till Venezuela.

Kul är förövrigt att SAAB:s aktiekurs backat med mer än 40 % i år. :) Krigsprofitörerna inom Investor, BAE SYSTEMS, Wallenbergstiftelserna, AMF Pension och Robur vinner inte alltid.

Birgitta Ohlsson (fp): Välkommet att Sverige fryser vapenexport till Pakistan

Birgitta Ohlsson, folkpartiets utrikestalesman, välkomnar att Inspektionen för strategiska produkter (ISP) fryser tillståndsgivningen för vapenexport till Pakistan.
image71

- ISP:s beslut att frysa vapenexporten till Pakistan är glädjande. Pakistans regim åsidosätter grundläggande mänskliga rättigheter såsom åsiktsfrihet, ett oberoende rättsväsende och skydd mot godtyckligt frihetsberövande. Tusentals människorättsaktivister, oppositionella och jurister har arresterats i de senaste veckors oroligheter.

Det säger Birgitta Ohlsson, som sedan ett par veckor förespråkat att all svensk vapenexport till Pakistan ska frysas fram till dess att landet har återgått till ett civilt demokratiskt styre.

- Folkpartiet vill på sikt införa ett demokratikriterium för svensk vapenexport, avslutar Ohlsson (fp).

Fakta svensk vapenexport till Pakistan Sverige exporterade 2006 vapen till ett värde av 1,2 miljarder kronor till Pakistan. Endast Sydafrika var en större mottagare av svensk vapenexport med 1,9 miljarder kronor. Under samma år var den svenska vapenexporten till Tyskland 700 miljoner kronor, till Norge 340 miljoner och till Storbritannien 150 miljoner.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detta
pressmeddelande skickade Ohlsson den 22 november. Jag tycker dock att hon uttrycker sig lite förvirrande för som jag förstått det har vapenexporten inte alls frysts till Pakistan, det enda som hänt är att ISP inte tänker ge nya tillstånd. Krigsmateriell skickas fortfarande. (?)

Vad får Bhumibol i födelsedagspresent?

image70

Thailands kung Bhumibol Adulyadej / Rama IX fyller 80 år den femte december. Eftersom den Thailändska militärregimen bestämt sig för att köpa JAS Gripen av svenska staten så förväntas Sverige ge kungen en ordentlig.. hmm... födelsedagspresent.

Vad kan det bli?

Flechettegranater, mörkersikten, stipendier till piloter, en kopia av genevekonventionen, en gummiboll eller kanske rent av en älg?

FMV:s mutavdelning och Karl Gustav får akta sig för att ge eller säga något kontroversiellt, för då kan de få 15 ärs fängelse, det är nämligen förbjudet att framföra negativa åsikter om den älskade kung Bhumibol.

Ekots lördagsintervju med överåklagare Christer van der Kwast

image69

Överåklagare Christer van der Kwast chef för riksenheten mot korruption intervjuas av Thomas Nordegren. Han talar en hel del om mutor i samband med vapenexporten.

Thomas Nordegren. - Du kommer som överåklagare och förstör festen.

Ekots lördagsintervju med handelsminister Ewa Björling

image67


Ewa Björling är som handelsminister den som är ytterst ansvarig för Svensk vapenexport. Hon Intervjuas i ekot av Tomas Ramberg den 3 november 2007.

Ewa verkar inte riktigt varm i kläderna och duckar ansvaret angående försäljning till diktaturer som Saudiarabien. Hon hänvisar till "Inspektionen av Strategiska Processer", vilket är lite roligt eftersom de inte finns. ISP står för "Inspektionen av Strategiska Produkter". Det är upprörande även om det inte är förvånande att den som är ytterst ansvarig för Svensk vapenexport inte vågar stå för den politik som förs.