Mutor självklart för BAE

Tjocka gubbar + vapen + mycket pengar => mutor

image59

En av de största ägarna av Svensk vapenindustri, brittiska BAE, använder mutor regelbundet. See BBC:s dokumentär om mutor i BAE på Youtube eller Al Jazeeras i Kunskapskanalens Spelplats världen den 28/10.

Om Sveriges regering vill arbeta för en mindre korrupt värld så bör BAE förbjudas att agera i Sverige.

Bangkok Post rapporterar om Gripen affär

image58

Sveriges
nya ambassadör i Thailand, Lennart Linner, hoppas att en demokratiskt vald regering inte skall stoppa Gripen affären. Bangkok Post:

"Sweden's ambassador has expressed hopes that negotiations over the 35-billion-baht purchase of Gripen jet fighters can be concluded in months and not be amended when a new elected government takes office next year."

Inget i artikeln om att det i Sverige är politiskt kontroversiellt att sälja vapen till diktaturen. Inget om kraven från Folkpartiet att Thailand måste vara demokratiskt innan någon affär sker...

Folkpartiet garanterar: ingen demokrati = inga plan


image57

Folkparisten Allan Widman gick i morse ut i SVT's Gomorron Sverige och fastställer att en övergång till demokrati i Thailand är en förutsättning för försäljning av Gripen skall kunna säljas dit, mycket glädjande. Han sa bland annat:

"Affären kommer att vara villkorad av att man lyckas gå tillbaka till civilt och demokratiskt styre annars blir det ingen affär."

På folkpartiets hemsida kan man läsa följande om deras syn på vapenexport:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vapenexport
En säker försörjning av försvarsmateriel behövs för att Sverige och andra demokratier effektivt ska kunna värna demokratin. Sverige bör därför kunna exportera vapen till andra länder. Dock är det viktigt att krav ställs på respekt för mänskliga rättigheter och demokrati i köparländerna.

Folkpartiet vill:
* Enligt folkpartiets uppfattning måste reglerna för vapenexport vara strikta och restriktiva.
* Dagens oklara riktlinjer måste ersättas av nya som utgår från kravet på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i köparländerna.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Frågan är nu vad folkpartiet menar med "civilt och demokratiskt styre"

* Måste valen beskrivas som rättvisa av oberoende observatörer? Som exempelvis The Carter Center
* Får någon form av censur av media förekomma?
* Är det ett krav att det tidigare regeringspartiet Thai Rak Thai får ställa upp i valet?
* Kan någon av juntans medlemmar tillåtas att fortfarande besitta maktpositioner efter valet?

Thailands generaler planerar använda Gripen i södra Thailand


image56

Bangkok Post rapporterar att Thailands flygvapenchef Chalit Pukphasuk planerar använda Gripen i södra Thailand och att en av anledningarna till att köpet av Gripen var "[Gripen] suit the geographical aspects of military operations in the South". Sydsvenskan kopplar ihop detta med konflikten med muslimska rebellgrupper i landets södra delar. Konflikter i vilka mer än 2300 mist sina liv sedan januari 2004.

Flygvapenchefen ger även argumentet att Gipen är bättre än amerikanska plan då: "The air force must be able to develop its own control over future aircraft maintenance. ACM Chalit said that the Burmese junta had bought F16 jets but could not get them off the ground at the moment due to sanctions imposed by the US"

Betyder det att han förväntar sig att Sverige kommer att fortsätta att skicka reservdelar även om de Thailändska generalerna håller sig kvar vid makten? Man får hoppas att SAAB:s förhandlare inte har givit generalerna där några sådana löften.

Samtidigt på SAAB; jublar över miljarderna och skiter högaktningsfullt i tomma ord som etik och demokrati , DN.

Bildt satsar sin politiska trovärdighet på att Thailand blir demokratiskt

image53

Carl Bildt satsar sitt politiska kapital på att det Thailändska valet i december kommer att vara demokratiskt. Han ger odelat positiva uttalanden efter att den Thailändska juntans beslutat att köpa JAS Gripen.
Carls blogg, regeringens hemsida, P1

De förhandlingar som nu kommer ske mellan Sverige och Thailand rörande Gripen affären erbjuder ett bra tillfälle för utrikesministern att pressa på för att valet verkligen blir av och blir demokratiskt. Vi får ser hur han agerar där.

För vad gör Bildt när Thaksin Shinawatra inte tillåts ställa upp i valen?
Om oppositionen bojkottar valet?
När censuren i Thailand inte tillåter en vettig valkampanj?
När juntan behåller makten?

Carl har dock rätt i att ryktena om att amerikanerna inte skulle sälja flygplanen till Thailand självklart är skitsnack. Amerikanerna säljer vapen till alla diktaturer som ställer sig på deras sida, t.ex. Egypten, Saudiarabien, Pakistan osv osv

Inga plan skall levereras förrän demokratiska val hållits i Thailand!

Thailand köper Gripen = svenskt stöd till statskuppen

image52

DI, Sydsvenskan, DN och SvD rapporterar en Reuters/TT artikel om ett rykte gällande att de Thailändska kuppgeneralerna imorgon kommer att medela att de vill köpa JAS Gripen. Om denna vapenaffär godkänns så kommer Sverige på ett mycket skamligt sätt stödja en militärkupp.

Kravet från alla som vill att Sverige skall kämpa för demokrati borde vara:

Inga plan skall levereras förrän demokratiska val hållits i landet. I ett demokratiskt val tillåts självklart den förre premiärministern Thaksin Shinawatra att delta på ett rättvist sätt. Om detta inte sker kan Sverige inte exportera JAS Gripen till Thailand.

En Gripenaffär faller under utrikesminister Carl Bildts ansvarsområde. Jag uppmanar alla att påverka honom antigen via han blogg:

Carl Bildts blog

eller via regeringens hemsida

Utrikesministerns sida


Sverige o Burma - Vapen

"Burma, omfattande inbördeskrig. 1983 levererade FFV granatgeväret Carl Gustaf till Burma (värde 33 milj kr). Ett halvår senare avslöjades att Carl Gustaf användes av regeringsstyrkorna för att spränga sönder de bunkrar som gerillan försvarade sig i. "Sedan burmeserna fått tillgång till Carl Gustaf når de mycket lättare våra posteringar. Vi kunde inte ana att ett neutralt land som Sverige skulle sälja vapen till vår fiende, sade en militär befälhavare hos Karenfolket."

Från
Svenska Freds

Det var 24 år sedan och kanske inget som dagens politiker måste ta så stort ansvar för. Skuggan faller i stället på Olof Palme, den dåvarande statsministern. Kanske skall det långa uppehållet i export ses som ett bevis på ett område där Svensk vapenexportkontoll fungerat de senaste två decennierna.

Burma krisen visar hur starkt olika länders vapenpolitik påverkar kampen mellan diktatur och demokrati runt om i världen. De som stödjer generalerna är de samma som exporterar vapen dit. Främst Kina och Ryssland.

Palmes export till generalernas Burma visar även på vikten av vapenpolitiken för politikers testamente. Palme kan inte ses som någon hjälte som kämpade för mänskliga rättigheter, inte med facit i hand för hur han bedrev vapenaffärer. Det borde gälla även för nutida politiker, som att t.ex. Leni Björklund skall bli känd för sin vapenpolitik och blir persona non grata på grund av sitt idiotiska avtal med Saudiarabien.Sydsvenskan - Det svenska vapenhyckleriet

Sydsvenskan har en pågående artikelserie om "Det svenska vapenhyckleriet". Helt fantastiskt, woho. Två journalister som vågar skriva om problemet.

Blågula vapen finns överallt i krigets Irak
Lista på svenska vapen i irak

Här dödas irakier av svensk granat
Här beskrivs hur hela den Svenska "vi säljer inte till krigförande länder" politiken helt har rasat samman.

Nästa kund:Saudiarabien

Här skrivs om kommande storaffärer med en av världens värsta diktaturer Saudiarabien. Detta måste stoppas!

Indiens krav: Vill bygga Jas själva

Boforsskandalen fortfarande aktuell

Teknikflytt oroar inte regeringen

Världskarta över svensk krigsmateriell export


Olle Lönnaeus och Niklas Orrenius har skrivt de mest intressanta reportagen.

Gripen kan byggas i Indien

En TT-artikel tas upp av flera tidningar: Att JAS Gripen kan börja tillverkas i Indien om de väljer att köpa det. e24 DI

image51

Att Gripen delvis byggs i Indien om de köper det är ganska självklart och något som jag ser som positivt. Men jag är lite kluven hur jag skall ställa mig till affären då det innebär några saker:

* Sverige och världens största demokrati bildar ett starkt försvarssamarbete

Generellt sett något väldigt bra.

* Gripen kommer troligtvis att användas i strid

Indien är inte i krig för tillfället, eller jo det är de. Inte något stort krig men det pågår strider runt om i Indien, mot både maoistgerilla och en lång rad grupper som kämpar för självständighet. Jag gissar att Gripen kommer sättas in i flera av dessa konflikter, med döda oskyldiga civila som följd.

* Gripen kommer antagligen att bli kärnvapenbestyckat

Indien anslöt sig aldrig till ickespridningsavtalet - borde de inte straffas för det?

* Indien satsar sina resurser på vapen och inte andra mer konstruktiva ändamål

Kan vi undvika det? Gripen är ganska billigt och fred är en förutsättning för utveckling. Indiens grannar Pakistan, Kina och Burma är ju inte så trevliga så Indien måste antagligen ha en god försvarsförmåga. Men det är ändå tragiskt att Sverige bidrar till kapprutningen.

För mig är det ändå viktigaste i denna affär att Sverige inte mutar sig till kontraktet, det kommer i så fall komma ut. Vilket skulle vara ännu mera förödande för Sveriges PR än Boforsaffären. Jag tycker regeringen skall skriva ett avtal med SAAB:s aktieägare om att hela SAAB koncernen helt övergår i Statlig ägo utifall SAAB använder någon form av mutor för att få detta kontrakt. Helt enkelt som skadestånd för den negativa PR detta kommer ge.

Ps. DN rapporterar att planen har en livslängd på 3040 år. Det är imponerande, altså att en av Sveriges största tidningar inte har någon korrekturläsare.