Nya "super" Gripen


Försvarsminister Sten Tolgfors lovar att köpa nya Gripen om Norge köper plan.
SvD. SAABs reklam kan ses här, där Sten Tolgfors talar om Gripen. 25 nya skattemiljarder skall i så fall satsas på nya Gripen.

Att svensk vapenindustri samarbetar med demokratiska vänligt sinnade grannländer som Norge och Danmark har jag inget att invända emot. Om det ska ske ett sammarbete med andra länder är det ju med precis de här länderna det bör göras.

Mutor kan försås alltid misstänkas i vapenaffärer men i det här fallet verkar risken vara relativt liten.

Kostnaden för svenska skattebetalare är den tredje faktorn man skulle kunna invända emot. Frågan är där först om Sverige behöver ett avancerat flygvapen över huvud taget, jag är inte säker. Men om säkerhetspolitiken i vårat närområde kräver det, så är nog en egenutveckling ett någorlunda ekonomiskt sätt att få fram flygplanen eftersom framtida exportinkomster kan betala en del av kostnaden.

Om man är av uppfattningen att säkerhetspolitiken i vårat närområde inte kräver nya jaktflygplan så blir projectet med ens mycket mera tveksamt. Man kan hävda att de 25 miljarderna mest är ett stöd till svensk industri (och Wallenbergarna) men kan vara en bra ide ur ett rent nationnalekonomiskt perspektiv ändå. Men i så fall skulle jag mycket hellre se att ett sådant enormt industristöd gick till att köpa något som vi faktiskt behöver.

Eftersom vi står inför den fossila energins död så behöver vi ett nytt energisystem. Exempel på projekt vi skulle kunna utföra så här många miljarder är utveckling och produktion av ekonomiskt bärkraftiga vågkraftverk eller ett svenskt fusionskraftverk.

Det kanske även skall noteras att GE bygger motorerna till Gripen, vilket försås betydet att Gripens användbarhet till viss del bestämms av USA.

SAAB profiterar på de ökade spänningarna i Sydamerika.

image88image87

För några veckor sedan blossade retoriken upp mellan Colombia på ena sidan och Venezuela och Ecuador på den andra efter att Colombia gått in på Ecuadorianskt territorium och förstört en
FARC-bas gömd ute i djungeln. Chávez varnar Colombia för krig CIA infiltrerar Ecuador

För SAAB:s aktieägare är det goda nyheter eftersom Saab Bofors säljer Robot 70 till Venezuela och nyss fått tillstånd av ISP att försöka sälja Erieye till Colombia.

Militärforskning i Uppsalas kårval


image86

Kårvalet är igång i Uppsala, 7-21 april, och VSF har tagit upp frågan om militärforskning i sin valplattform. Uppsalastudenter kan rösta på www.karvalet.nu.

Jag hade redan röstat innan jag såg annonsen, så det blev inte VSF i år.