Mutor är en delmängd av det militärindustriella komplexet.

Som de flesta Indier vet är vapenindustri och korruption tätt kopplade. Bofors äckliga namn används fortfarande som ett ord för muta. När jag var i Indien för snart 2 år sedan så fick jag det bekräftat. Sverige var nästan bara känt för Bofors. Svenska staten borde stämma Bofors på miljardbelopp för den skada de gjort det Svenska varumärket. Du kan lyssna om den gamla affären på P3-dokumentär.


Nu är det på gång igen. BAE-systems, som Bofors numera är en del av, står under utredning tillsammans med SAAB. Det är den här gången Brittisk polis som står för utredningen av misstänkta mutaffärer i samband med försäljningen av stridsflygplan till Sydafrika, bland annat 28 JAS,  DN. Det är förstås inte första gången BAE betalar mutor, de har bl.a. mutat den gamle mördaren Augusto Pinoche Ekot.


För en månad sedan gick den brittiska regeringen in och avbröt utredandet av en annan av BAE:s mutskandaler. En affär med Saudiarabien som inte utreds på grund av nationell säkerhet då Saudiarabien är en av britternas "key allies", BBC. Fan vad äckligt att vara nära allierad med de förtryckande, religiöst fanatiska, kvinnofientliga, torterande House of Saud. Måste vi verkligen sälja våra själar för olja?


Det är skamligt att den svenska vapenindustrin tillåts ägas av ett företag som BAEsystems. Jag hoppas verkligen på fler hjältar som Ingvar Bratt kan avslöja britternas spel. För att nå detta borde vi få till stöd och skydd för de som avslöjar korruption. Ingvar Bratt fick lida för sitt hjältemod, han borde blivigt miljonär och medaljprydd. Vi borde skapa en "Whistleblower Act" som inte bara skyddar utan även belönar de som skaffar bevis mot de korrupta.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback