Inga plan skall levereras förrän demokratiska val hållits i Thailand!

Thailand köper Gripen = svenskt stöd till statskuppen

image52

DI, Sydsvenskan, DN och SvD rapporterar en Reuters/TT artikel om ett rykte gällande att de Thailändska kuppgeneralerna imorgon kommer att medela att de vill köpa JAS Gripen. Om denna vapenaffär godkänns så kommer Sverige på ett mycket skamligt sätt stödja en militärkupp.

Kravet från alla som vill att Sverige skall kämpa för demokrati borde vara:

Inga plan skall levereras förrän demokratiska val hållits i landet. I ett demokratiskt val tillåts självklart den förre premiärministern Thaksin Shinawatra att delta på ett rättvist sätt. Om detta inte sker kan Sverige inte exportera JAS Gripen till Thailand.

En Gripenaffär faller under utrikesminister Carl Bildts ansvarsområde. Jag uppmanar alla att påverka honom antigen via han blogg:

Carl Bildts blog

eller via regeringens hemsida

Utrikesministerns sida


Kommentarer
Postat av: Jens

...och inte kan vi åka på solsemester till Thailand heller. Haha, där sket sig vintersemestern för en miljon svennar!

2007-10-16 @ 21:42:04
Postat av: Anonym

Om Svenskarna tog sitt ansvar och bojkottade Thailand en vinter så skulle generalerna få en jävla fart på nyvalet.

2007-10-16 @ 22:04:14
Postat av: Wiseman

Effekten på thailändsk politik är avsevärt större om turisterna väljer ett annat land framför Thailand än om Sverige inte säljer flygplan. För övrigt ser jag inte problemet med en affär? Det är ju fria val i december?

Postat av: Martin Lindh

Om valen blir fria kan affären accepteras. Men det finns en hel del som talar för att valen inte blir så fria, om de ens blir av. Bland annat så kommer troligtvis inte den mycket populära förre premiärministern Thaksin Shinawatra inte att tillåtas att delta.

2007-10-16 @ 22:29:54
URL: http://asso.blogg.se
Postat av: Robie

Det är ju uppenbart att många inte kan något om Thailändsk politik eller kultur. Jag, som själv är till hälften thailändsk ser inte "militärkuppen" som något problem. Där finns en helt annat tankesätt bakom saker och ting. Det är så det funkar där nere. Det är exakt samma thailand som dit man åker på solsemester. Thaksin hade stora misstankar på sig om att fiffla med statsfianserna, därför avsattes han, med stöd av kungen (som är väldigt respekterad). Detta för folkets skull. Alltså går det inte att jämföra thailand med t ex burma eller nordkorea mm. Sälj JAS så fort de har valt en demokratisk regering igen.

Ledsen för ev stavfel.

2007-10-17 @ 00:26:28
Postat av: Martin

Är det exakt samma Thailand när media och Internet censureras? När protester förbjuds? När den populäre premiärministern avsätts av militären? Att demokratitraditionen i Thailand är svag och auktoritärt ledarskap fortfarande spelar en stor roll är inget som rättfärdigar juntans kupp.

Jag tror att korruptionsanklagelserna mot Thaksin främst varit svepsjäl. Jag tror hans politik, t.ex. hur han agerade mot rebellerna i södra Thailand, upprörde konservativa makthavare. Överbevisa mig gärna.

Som jag förstått det antogs det av kuppledarna att Thaksin skulle vinna det nyval som han själv utlyst på grund av protesterna mot honom. Just detta var anledningen till att kuppen genomfördes.

Jag ser absolut att Thailand inte ligger i samma kategori som Burma eller Nordkorea och hoppas självklart att valen som hålls i december blir demokratiska. Men jag tror inte de kommer att vara så demokratiska.

Stavningskontroll finns på www.petnoga.se

2007-10-17 @ 19:49:51
URL: http://asso.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback