Sverige o Burma - Vapen

"Burma, omfattande inbördeskrig. 1983 levererade FFV granatgeväret Carl Gustaf till Burma (värde 33 milj kr). Ett halvår senare avslöjades att Carl Gustaf användes av regeringsstyrkorna för att spränga sönder de bunkrar som gerillan försvarade sig i. "Sedan burmeserna fått tillgång till Carl Gustaf når de mycket lättare våra posteringar. Vi kunde inte ana att ett neutralt land som Sverige skulle sälja vapen till vår fiende, sade en militär befälhavare hos Karenfolket."

Från
Svenska Freds

Det var 24 år sedan och kanske inget som dagens politiker måste ta så stort ansvar för. Skuggan faller i stället på Olof Palme, den dåvarande statsministern. Kanske skall det långa uppehållet i export ses som ett bevis på ett område där Svensk vapenexportkontoll fungerat de senaste två decennierna.

Burma krisen visar hur starkt olika länders vapenpolitik påverkar kampen mellan diktatur och demokrati runt om i världen. De som stödjer generalerna är de samma som exporterar vapen dit. Främst Kina och Ryssland.

Palmes export till generalernas Burma visar även på vikten av vapenpolitiken för politikers testamente. Palme kan inte ses som någon hjälte som kämpade för mänskliga rättigheter, inte med facit i hand för hur han bedrev vapenaffärer. Det borde gälla även för nutida politiker, som att t.ex. Leni Björklund skall bli känd för sin vapenpolitik och blir persona non grata på grund av sitt idiotiska avtal med Saudiarabien.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback