Birgitta Ohlsson (fp): Välkommet att Sverige fryser vapenexport till Pakistan

Birgitta Ohlsson, folkpartiets utrikestalesman, välkomnar att Inspektionen för strategiska produkter (ISP) fryser tillståndsgivningen för vapenexport till Pakistan.
image71

- ISP:s beslut att frysa vapenexporten till Pakistan är glädjande. Pakistans regim åsidosätter grundläggande mänskliga rättigheter såsom åsiktsfrihet, ett oberoende rättsväsende och skydd mot godtyckligt frihetsberövande. Tusentals människorättsaktivister, oppositionella och jurister har arresterats i de senaste veckors oroligheter.

Det säger Birgitta Ohlsson, som sedan ett par veckor förespråkat att all svensk vapenexport till Pakistan ska frysas fram till dess att landet har återgått till ett civilt demokratiskt styre.

- Folkpartiet vill på sikt införa ett demokratikriterium för svensk vapenexport, avslutar Ohlsson (fp).

Fakta svensk vapenexport till Pakistan Sverige exporterade 2006 vapen till ett värde av 1,2 miljarder kronor till Pakistan. Endast Sydafrika var en större mottagare av svensk vapenexport med 1,9 miljarder kronor. Under samma år var den svenska vapenexporten till Tyskland 700 miljoner kronor, till Norge 340 miljoner och till Storbritannien 150 miljoner.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detta
pressmeddelande skickade Ohlsson den 22 november. Jag tycker dock att hon uttrycker sig lite förvirrande för som jag förstått det har vapenexporten inte alls frysts till Pakistan, det enda som hänt är att ISP inte tänker ge nya tillstånd. Krigsmateriell skickas fortfarande. (?)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback