Samak Sundaravej tillträder som premiärminister i Thailand

image84
Samak Sundaravej från "People Party" (PPP) tillträder som premiärminister i Thailand idag. Thailand har tagit viktiga steg mot demokrati. Men ännu sitter generalarna kvar och styr i bakgrunden. Samak Sundaravej vann valet för PP eftersom TRT och Taksin förbjudits att delta i valet. Många från TRT gick över till PPP och det är orsaken till att det tidigare obetydliga partiet PPP nu kommit till makten.

Som jag ser det måste kuppgeneralerna fråntas all makt och fängslas, Taksin tillåtas komma tillbaka och beslut som juntan beslutat rivas upp om Thailand ska ses som en demokrati igen. Tyvärr är demokratin inte stark i Thailand så de konservativa krafterna kommer antagligen inte tillåta dessa åtgärder.

Före den nya premiärministern tillträtt så gav regeringen Reinfeld FMV tillstånd att sälja Gripen till Thailand. Litar Reinfeld / FMV / SAAB inte på att den nya demokratiska regeringen vill ha Gripen? Den Svenska staten bör riva avtalen med kuppgeneralerna och omförhandla avtalen med den nya demokratiska regeringen!

Bangkock Post Svd

Staten garanterar Saab i pakistansk radaraffär

Svenska skattebetalare riskerar en miljardsmäll om krisen i Pakistan förvärras. Pakistans diktator Pervez Musharraf har nämligen fått stora garantier av svenska staten.

Se DI 29/1 2008

Hur fan kunde de få tillstånd att få sälja avancerad militär utrustning till den islamistiska, kärnvapenbestyckade, instabila diktaturen Pakistan?

Häng ut idioterna som drev igenom den här affären!

Norge och Schweiz begär Jas-anbud

Norge och Schweiz är länder som Sverige mycket väl kan sälja vapen till. Båda länderna är stabila demokratier och våra naturliga allierade. Blir de här köpen av, ges stora inkomster till dem svenska militära industrin. Efter detta kommer dess företrädare ha väldigt svårt att argumentera att de "måste" få sälja till diktaturer eller kuppgeneraler bara för att de behöver pengar. Man får även hoppas att inga mutor eller liknande gavs i denna affär.

SVT, DN, WF, Dagsavisen

Fick Bhumibol ingen present?

Hovet hävdar att Sverigs Konung inte gav någon officiell present till Thailands kung Bhumibol på dennes åttiårs dag, udda.

SVT avslöjar nätverk för mutor


image83
Egon Kiss Borlase använder sina pengar.

De är de vanliga korrupta gubbarna som är igång igen, Bofors, Saab, Ericsson och BAE Systems. Enligt Uppdrag Granskning och
Ekot har ett kryp kallat Timothy Landon och hans medhjälpare Egon Kiss Borlase varit de styrande i ett nätverk som arbetat med att kanalisera mutor från Svenska företag. De affärer som tas upp är:

* Vapentillverkaren Bofors smuggelaffär till Oman i början av 80-talet.
* Saabs misstänkta miljonmutor vid försäljningen av Jas gripen till Ungern och Tjeckien.
* Ericssons misstänkta miljonmutor till en minister i Oman.


Det är rätt upplysande att läsa kommentarerna på DI hemsida. De flesta där verkar tycka att mutor är en självklarhet vid vapenaffärer och att det därför inte är så farligt. Antigen har vi stor vapenexport och mutor eller så har vi inget av det.

SVT, DI, Ekot

"Folk och Försvar" - då talas det tyst om vapenexporten


image80 image82 image81

Det är ganska fantastiskt hur man under en timmes debatt under rubriken "Försvarsindustrin ? mål eller medel?" lyckas med att inte nämna att Sverige är bland de absolut största exportörerna av krigsmateriel per capita. Jag har inte lyckats ta mig igenom allt som sades på konferensen än, men jag har ännu inte upptäckt någon som under de officiella talen på något sätt tog upp de etiska dimensionerna med vår vapenexport till krigförande länder och brutala diktaturer.

Det är något som är fel när de har en två timmars föreläsning/diskussion om den instabila situationen i Afghanistan och Pakistan och inte ens nämner de miljardaffärer SAAB har med Pakistans diktator.

De enda som vågade ta upp de obehagliga frågorna i TV om vad vårt Svenska militärindustriella komplex håller på med, var Ung Vänster, SSU och Svenska freds. Det fick de göra i små intervjuer i pauserna.

Varför vågar "Folk och Försvar" inte anordna ett seminarie om svensk vapenexport?

See och läs alla debatterna.

DN, DI, SVD,

Folk och Försvars konferens 2008

image79

En stor del av sveriges utrikespolitiska elit samlas och diskuterar på Folk och försvars rikskonferens. Många rätt så intressanta ämnen diskuteras. Som jag uppfattat det så sätter den ekonomiska situationen för försvaret press på mindre materialkostnader. Försvarsministern verkar tagit ställning för att försvaret därför inte skall stödja vapenindustrin med order för att utveckla nya vapensystem. Antagligen kommer detta leda till en ytterligare press från industrins sida att få sälja vapen utomlands.

I morgon, tisdagen den 15 januari hålls ett föredrag om försvarsindustrin.

09.00 Försvarsindustrin - mål eller medel?

Diskussion med inledning av Håkan Jevrell
Statssekretare Håkan Jevrell - Försvarsdepartementet
Ordförande Anders Karlsson (s) - Försvarsutskottet
Ordförande Magnus Ingesson - Säkerhets- och försvarsföretagen
Koncernchef Åke Svensson - SAAB

Denna diskussion visas i SVT24.