Varför inget nytt exportkontrollråd?

 

På ISP:s hemsida kan man fortfarande läsa att Lars Johansson och de andra  i Exportkontrollrådet (EKR) sitter kvar där sedan innan valet. Tydligen är inte detta ytterligare ett av ISP:s informationsmissar för Lars Johansson gav i dag en skriftlig fråga till Sten "den ytterst ansvarige" Tolgfors.Skriftlig fråga 2006/07:562 den 26 januari

Fråga 2006/07:562 Exportkontrollrådet

av Lars Johansson (s)

till statsrådet Sten Tolgfors (m)


Den 6 december 2006 hade regeringens Exportkontrollråd sitt senaste sammanträde. Efter höstens riksdagsval har regeringen begärt in nomineringar från riksdagspartierna till Exportkontrollrådet.


Nu har lång tid förflutit sedan partierna lämnade in sina förslag och något exportkontrollråd har inte utsetts. Detta är nu till förfång för Inspektionen för strategiska produkter, ISP, och svensk vapenindustri som väntar på besked.


När har statsrådet för avsikt att utse det nya Exportkontrollrådet? 

Lars "Vapenexport till diktaturer kan ge en tryggare värld" Johansson

Att Lars Johansson får vara socialdemokraternas talesman i dessa frågor är ett tydligt tecken på det partiets bristande demokrati. Han var en av tre  socialdemokratiska riksdagsmän som tycker det är ok att exportera vapen till diktaturer. Se Diakonias enkät. Han säger exempelvis: 

"Sverige som alliansfritt land, kan medverka till en tryggare värld genom att svenska vapen/krigsmateriel säljs under kontrollerade former även till länder som inte har fått demokratiska styrelseskick".

 

Att Lars är vapenindustrins man i riksdagen är rätt tydligt. Undrar om han får betalt för allt detta jobb han gör för dem?Vi vill inte ha vapenexport till diktaturer!

Våran inställning till vapenexport.
Styrelsen för psykologiskt försvar undersöker varje år våra åsikter i försvarsfrågor. I 2006 års sammanställning visas tydligt att det svenska folket kraftigt stöder en restriktiv vapenexportpolitik.

Sverige stödjer den thailändska statskuppen!

Efter att den thailändska militären genom en statskupp störtat den populäre demokratiskt valde premiärministern Thaksin Shinawatra har Sverige gett nya tillstånd för vapenexport till landet.


Soldater på Bangkoks gatorISP har varit dåliga med att uppdatera månadsstatistiken under hösten och först nu skriver de om vilka tillstånd de gett under september, oktober och november 2006. Statistiken visar att ISP gett tillstånd för vapenexport under både oktober och november! Detta var månaderna direkt efter statskuppen. På grund av krigsmaterialexportens tydliga symbolvärde ger det  oss två tolkningsmöjligheter:


 1.  ISP och exportkontrollrådet bryter mot regeringens vilja. Vilket förstås bör leda till ISP:s generaldirektör  Andreas Ekman omedelbara avskedande. 


 2. Regeringen Reinfeld ger sitt tydliga stöd för militärkuppen.
 

 
ISP:s månadsstatistik ger att de godkänt export till Thailand:
Oktober         ÖK25, Spanings och mätutrustning.
November      ÖK24, Övnings raketer, röjningsutrustning m.m.


Försvarsindustrins betydelse för svensk ekonomi

Marcus Wallenberg talade även han på Folk och Försvars rikskonferens, läs här. Han talade om: ”Försvarsindustrins betydelse för svensk ekonomi

Han hävdar att krigsindustrin i Sverige omsätter runt 34 miljarder. Det låter mycket och det är 1,2 % av vår BNP. I absoluta tal borde det bli ungefär en fjärdedel av vad vi ökat vår BNP med sen förra året. Om vi gör tankeexperimentet att åka tillbaka 3 månader i tiden så kan vi se ungefär hur fattiga vi skulle bli om vi helt utraderade den Svenska vapenindustrin.

Det är inte så att jag menar att Svensk vapenindustri bör krossas helt, bara att den skall sluta exportera till diktaturer och krigförande länder. Jag vill faktiskt inte ens gå så långt utan kan mycket väl tänka mig att exportera till demokratiska länder som blir attackerade.

Det första vi bör göra är att sluta exportera krigsmateriel till diktaturer. Att sluta stödja Saudiarabien och Pakistan skulle nog sätta oss tillbaka några timmar i ekonomisk standard. Om vi sedan slutade stödja det illegala angreppet på Irak och krigsförbrytaren Bush och hans allierade skulle vi kanske faktiskt få stå ut med flera veckor under vilka vår ekonomiska utveckling stod still.

Sanningen är nog den att det bara finns två grupper som tjänar betydligt på vapenexporten, de 0,6 procent av Sveriges befolkning som arbetar inom eller i närheten av den och de som äger industrin, exempelvis Wallenberg och brittiska BAE.


 En av Sveriges "Lords of war"  M. Wallenberg - en av Sveriges krigsprofitörer.


Beräkningar av "försvars"-industrins ekonomiska betydelse:

BNP 2005: 2 670 547 miljoner

BNP 2006: 2 800 000 miljoner (uppskattning med 5 % tilllväxt)

Ökning senaste året: 130 000 miljoner

Wallenbergs uppgift om krigsindustrins omsättning: 34 000 miljoner.

34 000 / 130 000 = 26%


Försvarsindustrins roll i svensk försvarspolitik

Folk och Försvar har nyss haft sin rikskonferans. Försvarsminister Mikael Odenberg höll där tal: "Försvarsindustrins roll i svensk försvarspolitik".  Läs här.

Mikael Odenberg


I min mening ett platt tal som hyllar vapenindustrin. Inget om diktaturer, inget om mutor, inget om Saudiarabien, inget om Pakistan och inget om kuppen i Thailand. Kort sagt inget om hur svenska vapen används runt om i världen.


Han talar lite om hur bra det är att staten kan stödja den svenska teknikutvecklingen genom att köpa häftiga vapen för skattebetalarnas pengar. Är inte moderater emot statliga stöd? [nej] Precis  som Demokrater och Republikaner i USA är de för statligt stöd om det går via militären.

”Jag delar heller inte deras uppfattning som anser att det är fult att tillverka vapen. Vi har ett legitimt intresse av att kunna försvara vår frihet och vårt oberoende. Andra suveräna nationer har precis samma rätt. Om vi säljer vapen till dem så kan jag inte se något moraliskt problem i det.”


Det kanske blir ett moraliskt problem när de vapen du säljer används för att mörda barn, herr Odenberg?


Känns mest som att Mikael Odenberg är en Svensk Rumsfelt, som sitter i vapenindustrins knä och käkar nötter för att bli trind och go.


SAAB öppnar nytt mutkontor i Delhi?

 

2005 lyftes förbudet mot att sälja vapen till Indien. Att de i strid med ickespridningsavtalet testat kärnvapen och kraftigt trappat upp kapprustningen i den delen av världen kanske inte längre kändes som något folket skulle komma ihåg, det är ju faktiskt nio år sedan.


Första januari öppnade SAAB  ett försäljningskontor i Delhi. De gör det på grund av att det är viktigt att ha en nära relation med Indierna. " – Det första de frågar är ”Bor du här?” och det andra är ”Har du indisk mobil?" Att indien är ett land där man bör pruta när den lokala polisen begär en muta och landet där boforsaffären bara är en i rader av mutskandaler kopplade till vapenindustrin spelar förstås inte in.


Nu skulle det vara skönt om riksdagen stiftade en lag som gör det möjligt för Svenska staten att stämma de företag som förstör det Svenska varumärket utomlands. För det kommer SAAB att göra när de åker fast.

Läs i Sydsvenskan.


mera mutor

Blev glad idag när jag såg SvD:s löpsedel:   SAAB i misstänkt mutaffär

De skriver om BAE-affären med Sydafrika. Tydligen har nu Sydafrikansk polis tagit över utredningen.  Där har de en specialstyrka som kallas "The Scorpions " som utreder korruption. Av någon anledning börjar det kännas som vi är i en dålig amerikansk actionfilm nu, läs på
e24.

Mutor är en delmängd av det militärindustriella komplexet.

Som de flesta Indier vet är vapenindustri och korruption tätt kopplade. Bofors äckliga namn används fortfarande som ett ord för muta. När jag var i Indien för snart 2 år sedan så fick jag det bekräftat. Sverige var nästan bara känt för Bofors. Svenska staten borde stämma Bofors på miljardbelopp för den skada de gjort det Svenska varumärket. Du kan lyssna om den gamla affären på P3-dokumentär.


Nu är det på gång igen. BAE-systems, som Bofors numera är en del av, står under utredning tillsammans med SAAB. Det är den här gången Brittisk polis som står för utredningen av misstänkta mutaffärer i samband med försäljningen av stridsflygplan till Sydafrika, bland annat 28 JAS,  DN. Det är förstås inte första gången BAE betalar mutor, de har bl.a. mutat den gamle mördaren Augusto Pinoche Ekot.


För en månad sedan gick den brittiska regeringen in och avbröt utredandet av en annan av BAE:s mutskandaler. En affär med Saudiarabien som inte utreds på grund av nationell säkerhet då Saudiarabien är en av britternas "key allies", BBC. Fan vad äckligt att vara nära allierad med de förtryckande, religiöst fanatiska, kvinnofientliga, torterande House of Saud. Måste vi verkligen sälja våra själar för olja?


Det är skamligt att den svenska vapenindustrin tillåts ägas av ett företag som BAEsystems. Jag hoppas verkligen på fler hjältar som Ingvar Bratt kan avslöja britternas spel. För att nå detta borde vi få till stöd och skydd för de som avslöjar korruption. Ingvar Bratt fick lida för sitt hjältemod, han borde blivigt miljonär och medaljprydd. Vi borde skapa en "Whistleblower Act" som inte bara skyddar utan även belönar de som skaffar bevis mot de korrupta.