Bofors säljer vapen till svartlistat Venezuela

image73

Bofors fortsätter sälja vapen till Venezuela även fast USA försöker isolera landet. e24, DI. Sveriges vapenexportpolitik har under de senaste åren till stora delar följt USA:s vilja. Vi har exporterat till amerikas allierade, som Pakistan och Saudiarabien, även fast dessa länder är bland de sämsta i världen. Kanske är detta en följd av Leni Björklunds avtal med Donald Rumsfeldt om försvarsindustrisamarbete.

Jag ser inte Chavez som någon diktator, delvis för att han nyss förlorade en folkomröstning och verkar följa resultatet. Amerikanerna vill förstås säkra sina oljetillgångar och en stor del av den olja som USA importerar kommer från Venezuela. De har försökt få bort Chavez med en kupp och extraval, men det har inte lyckats.

Sälvklart tycker jag ändå att SAAB/Bofors bör avbryta sin export till Venezuela. Det är inte ett stabilt land och det styrs av en konfliktsökande ledare. Det är visserligen viktigare är att stoppa exporten till diktaturer som Pakistan, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman och militärdiktaturens Thailand, men det finns en risk att SAAB:s vapen kommer användas offensivt om exporten fortsätter till Venezuela.

Kul är förövrigt att SAAB:s aktiekurs backat med mer än 40 % i år. :) Krigsprofitörerna inom Investor, BAE SYSTEMS, Wallenbergstiftelserna, AMF Pension och Robur vinner inte alltid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback