Försvarsindustrins betydelse för svensk ekonomi

Marcus Wallenberg talade även han på Folk och Försvars rikskonferens, läs här. Han talade om: ”Försvarsindustrins betydelse för svensk ekonomi

Han hävdar att krigsindustrin i Sverige omsätter runt 34 miljarder. Det låter mycket och det är 1,2 % av vår BNP. I absoluta tal borde det bli ungefär en fjärdedel av vad vi ökat vår BNP med sen förra året. Om vi gör tankeexperimentet att åka tillbaka 3 månader i tiden så kan vi se ungefär hur fattiga vi skulle bli om vi helt utraderade den Svenska vapenindustrin.

Det är inte så att jag menar att Svensk vapenindustri bör krossas helt, bara att den skall sluta exportera till diktaturer och krigförande länder. Jag vill faktiskt inte ens gå så långt utan kan mycket väl tänka mig att exportera till demokratiska länder som blir attackerade.

Det första vi bör göra är att sluta exportera krigsmateriel till diktaturer. Att sluta stödja Saudiarabien och Pakistan skulle nog sätta oss tillbaka några timmar i ekonomisk standard. Om vi sedan slutade stödja det illegala angreppet på Irak och krigsförbrytaren Bush och hans allierade skulle vi kanske faktiskt få stå ut med flera veckor under vilka vår ekonomiska utveckling stod still.

Sanningen är nog den att det bara finns två grupper som tjänar betydligt på vapenexporten, de 0,6 procent av Sveriges befolkning som arbetar inom eller i närheten av den och de som äger industrin, exempelvis Wallenberg och brittiska BAE.


 En av Sveriges "Lords of war"  M. Wallenberg - en av Sveriges krigsprofitörer.


Beräkningar av "försvars"-industrins ekonomiska betydelse:

BNP 2005: 2 670 547 miljoner

BNP 2006: 2 800 000 miljoner (uppskattning med 5 % tilllväxt)

Ökning senaste året: 130 000 miljoner

Wallenbergs uppgift om krigsindustrins omsättning: 34 000 miljoner.

34 000 / 130 000 = 26%


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback