Försvarsindustrins roll i svensk försvarspolitik

Folk och Försvar har nyss haft sin rikskonferans. Försvarsminister Mikael Odenberg höll där tal: "Försvarsindustrins roll i svensk försvarspolitik".  Läs här.

Mikael Odenberg


I min mening ett platt tal som hyllar vapenindustrin. Inget om diktaturer, inget om mutor, inget om Saudiarabien, inget om Pakistan och inget om kuppen i Thailand. Kort sagt inget om hur svenska vapen används runt om i världen.


Han talar lite om hur bra det är att staten kan stödja den svenska teknikutvecklingen genom att köpa häftiga vapen för skattebetalarnas pengar. Är inte moderater emot statliga stöd? [nej] Precis  som Demokrater och Republikaner i USA är de för statligt stöd om det går via militären.

”Jag delar heller inte deras uppfattning som anser att det är fult att tillverka vapen. Vi har ett legitimt intresse av att kunna försvara vår frihet och vårt oberoende. Andra suveräna nationer har precis samma rätt. Om vi säljer vapen till dem så kan jag inte se något moraliskt problem i det.”


Det kanske blir ett moraliskt problem när de vapen du säljer används för att mörda barn, herr Odenberg?


Känns mest som att Mikael Odenberg är en Svensk Rumsfelt, som sitter i vapenindustrins knä och käkar nötter för att bli trind och go.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback