Nya "super" Gripen


Försvarsminister Sten Tolgfors lovar att köpa nya Gripen om Norge köper plan.
SvD. SAABs reklam kan ses här, där Sten Tolgfors talar om Gripen. 25 nya skattemiljarder skall i så fall satsas på nya Gripen.

Att svensk vapenindustri samarbetar med demokratiska vänligt sinnade grannländer som Norge och Danmark har jag inget att invända emot. Om det ska ske ett sammarbete med andra länder är det ju med precis de här länderna det bör göras.

Mutor kan försås alltid misstänkas i vapenaffärer men i det här fallet verkar risken vara relativt liten.

Kostnaden för svenska skattebetalare är den tredje faktorn man skulle kunna invända emot. Frågan är där först om Sverige behöver ett avancerat flygvapen över huvud taget, jag är inte säker. Men om säkerhetspolitiken i vårat närområde kräver det, så är nog en egenutveckling ett någorlunda ekonomiskt sätt att få fram flygplanen eftersom framtida exportinkomster kan betala en del av kostnaden.

Om man är av uppfattningen att säkerhetspolitiken i vårat närområde inte kräver nya jaktflygplan så blir projectet med ens mycket mera tveksamt. Man kan hävda att de 25 miljarderna mest är ett stöd till svensk industri (och Wallenbergarna) men kan vara en bra ide ur ett rent nationnalekonomiskt perspektiv ändå. Men i så fall skulle jag mycket hellre se att ett sådant enormt industristöd gick till att köpa något som vi faktiskt behöver.

Eftersom vi står inför den fossila energins död så behöver vi ett nytt energisystem. Exempel på projekt vi skulle kunna utföra så här många miljarder är utveckling och produktion av ekonomiskt bärkraftiga vågkraftverk eller ett svenskt fusionskraftverk.

Det kanske även skall noteras att GE bygger motorerna till Gripen, vilket försås betydet att Gripens användbarhet till viss del bestämms av USA.

Kommentarer
Postat av: Susz

Action online- upprop mot oetisk vapenhandel! Din sin ör skillnad! Häng på...

Hjäälp! DIN sign behövs NU!

för ett steg i rätt riktning:

UPPROP mot oetisk vapenhandel!Saxat ur mailet till Obama och sekreterare:"juli i FN den öppna arbetsgruppen för ett Arms Trade Treaty (ATT), har den amerikanska regeringen en stor möjlighet att ändra kurs och stödja effektiva kontroller av till stor del okontrollerade globala vapenhandeln. Som världens största vapen exportör är det avgörande att USA samarbetar med medlemsstaterna i FN för att uppnå en stabil och effektiv ATT.

Jag uppmanar er att spela en aktiv roll för att stödja en effektiv ATT ( Arms Trade Treaty), att skydda människors liv och uppehälle genom att stoppa oansvariga vapenöverföringar som underblåser konflikter, fattigdom och allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna. En effektiv ATT måste baseras på folkrätten och skall omfatta alla typer av överföringar och transaktioner av alla konventionella vapen och ammunition.

Vid FN: s öppna arbetsgruppen möte i juli, du har chansen att hjälpa dem som drabbats av konflikter och övergrepp genom att aktivt stödja ett effektivt ATT. Lägg din röst på den växande internationell konsensus och effektiv global kontroll av konventionella vapen verklighet."

Klart att signera- dra ditt strå ,bara klicka här:

http://org2.democracyinaction.org/o/5851/t/6247/p/dia/action/public/?action_KEY=817&utm_source=cahpen&utm_medium=redirect&utm_campaign=ObamaATT"Arms Trade Treaty- vad är det?"Målet är att åstadkomma en allomfattande kontroll av vapenhandeln genom att anta en FN-konvention som bygger på följande principer:

Strikta regler. Vapenhandel ska omgärdas av strikta regler och inte genomföras

utan ett godkänt utförseltillstånd och slutanvändarintyg.

Internationell lag. Vapenhandel i strid med åtaganden i internationell lag ska inte genomföras.

Mänskliga rättigheter. Vapenhandel som riskerar att bidra till brott mot de mänskliga rättigheterna ska inte genomföras.

Väpnade konflikter. Vapenhandel som hotar internationell säkerhet ska inte genomföras.

Fattigdomsbekämpning. Vapenhandel som urholkar fattigdomsbekämpning ska inte genomföras.

Öppenhet. Vapenhandeln måste redovisas så att demokratisk öppenhet och inflytande kan säkerställas.

Självklart är vi med och påverkar- och vi är inte ensamma!http://iansa.org/Låt inte språket sätta hinder- translater finns här:

http://translate.google.com/#

Tumme upp oxå till Svenska Freds o Amnesty- åsså du som visar ditt stöd! Du signerade mailet till Obama va?

http://www.svenskafreds.se/vapenexport/webbnytt/controlarms.shtml

2009-07-12 @ 04:28:09
Postat av: Torsten

GE bygger 60% av RM12:an (ursprungligen GE F404) Resten är utvecklat och byggt i Sverige.

2011-02-01 @ 23:39:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback